fredag 13 februari 2009

Acid Reflux

Diagnosen blev nedanstående och symtomen stämmer precis på Adam. Behandling blev Zantac två gånger per dag och vi ammar mindre mål var 2 timme...(helt slut får se hur länge jag orkar). Annat som vi också kan göra är att sätta upp honom 30 min efter varje amning, försöka eliminera luft genom att rapa honom före, mellan och efter målen, se till att Adams position vid amning är 30 grader (någorlunda upprätt), se till att jag lutar mig tillbaka så han får jobba i sig mjölken istället för att det sprutar ner i halsen (förhindrar att han sväljer en massa luft), en liggande amningspostion kan även ha samma funktion (har inte fungerat för oss), om mjölkproduktionen är riklig kan jag pumpa ut lite först innan jag bjuder Adam.

Gastroesofagal reflux
Mellan magsäcken och matstrupen sitter den övre magmunnen. Om den inte håller tätt åker innehållet i magsäcken upp i matstrupen igen.
Tillståndet kallas för gastroesofagal reflux efter de anatomiska termerna för magsäck (gaster) och matstrupe (esofagus) och är en sen mognad av övre magmunnen.

Gränsen mellan vad som är normal och sen mognad av den övre magmunnen hos spädbarn är flytande. Hos en del spädbarn är emellertid den övre magmunnens stängningsfunktion så pass omogen att barnet har stora kräkningar. Kräkningarna påverkar även barnet rent allmänt. Det kan bli irriterat, matvägra och stå stilla i vikt eller till och med minska i vikt.

Symtom
Barnen kräks, men kan också matvägra och verka ha ont när de äter. Vid kraftig och långvarig reflux kan slemhinnan i matstrupen irriteras och det orsakar smärta. Barnen blir kinkiga och gnälliga och sover sämre.
Behandling
I de fall där matstrupens slemhinna är eller kan misstänkas vara irriterad ges medicin som minskar syrabildningen i magsäcken, t.ex. ranitidin eller omeprazol. De allra flesta barn i alla åldrar blir bättre av denna behandling.
Vi ska fortsätta att övervaka projektil kräkningarna (om de ökar i antal) då kan det vara tecken på diagnosen Pyloris Stenos, som finns på Sams sida av familjen.

Inga kommentarer: