onsdag 22 april 2009

Bilder från Påsk och judiska Passover

Min improviserade påskmiddag. Till förrätt blev det ägghalvor, där jag blandade äggulan med pepparrot, majonäs och grekisk yoghurt. Till den traditionella garneringen toppade jag med en räka och istället för färsk dill fick det bli torkad. Huvudrätten bestod av lax med pesto på rotfruktsbädd och till efterrätt gjorde jag marsipanägg (gulfärgad mandelmassa blandat med florsocker och vatten) doppade i mörk Ghiradelli choklad. Så lite påskkänsla blev det allt ändå, även om påskäggen var/är nerpackade i förråd.

Här firade vi också den judiska högtiden Pesach/Passover/"Passera förbi", det osyrade brödets högtid. Andledningen till detta var att man var tvungen att bryta upp hastigt och ge sig iväg från slaveriet i Egypten så man hann inte jäsa brödet, och till minne av detta äter man ojäst bröd - maza (vitt kexliknande bröd). Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna. På torsdagen så hade Genny fixat iordning en rituell middag kallad Sedar. Måltiden är utformad som en pedagogisk lektion för barn och består av smårätter såsom charoset, en bladning av malda nötter, äpplen, kanel och vin (symboliserar murbruket som användes för bygget av städer i Egypten). Bittra örter (ex. pepparrot) som symboliserar de bittra tårar som var judarnas lott under slaveriet under farao i Egypten. Allt på middagsbordet symbolierar något och kan hänvisas till berättelser som läses ur boken Haggada.

Inga kommentarer: