tisdag 21 april 2009

Månadsstatus - 3 månader

Sömn: Denna månaden har sömnmönstret varierat, så det tycks att du är i en övergångsperiod. Vid sex tillfällen har du sovit igenom hela natten (kl 20:30-5:00), till mammas och pappas glädje! Med lite extra stöd från dina föräldrar kanske du lär dig att sova nätterna igenom. En av nätterna så vaknade du runt kl 01, istället för att din mamma och hennes mjölkfabrik kom till din tröst så kom din pappa in till dig. Han svepte in dig i din filt och gav dig nappen, efter det somnade du snabbt om och sov till kl 06! På dagarna har dina sovstunder vissa dagar blivit kortare, bara små "powernaps" på 20-30 min. Andra dagar sover du längre stunder upp mot 2 timmar i taget.

Motorik: Du har hittat dina händer och utforskar dessa mycket noga. Pek och långfinger på din högra hand slinker gärna in i munnen lite oftare. Ibland lyckas mamma se dig och ger dig då nappen istället. Du håller upp ditt huvud riktigt starkt nu. När du är som mest allert vänder och vrider du snabbt på huvudet, för att ta in den nya världen omkring dig. Sista veckan har du börjat att böja/sträcka fram ditt huvud, som om du vill sätta dig upp. Sitta kan du nu bara med extra stöd. Vi fortsätter med att träna "tummy time" och du blir mer och mer uthållig. Du kan till och med bjuda på ett leende under pågående träningspass. Du tycker det är roligt att rulla över från mage till rygg. Detta händer nog nu mest av en slump och inte av egen vilja ännu.

Tal/kommunikation: Du jollrar och leker med rösten mer och mer. Vi har också fått njuta av riktiga skratt. Du gillar att ligga och snacka i ditt Baby Gym (särskilt med stjärnan och dess blinkande färger) och även när du ligger på skötbordet. Din tygbok hör fortfarande till favoriterna. Denna veckan skrattade du för första gången när du badade och inte en enda tår fälldes! Gråter gör du när du är trött, hungrig och alltid när du vaknar. Du verkar inte längre vara besvärad av att kräkas, utan är nu mer en "happy spitter":-). Det går inte ta miste på att du känner igen din mamma och pappa. När du hålls av någon annan eller sitter i din baby sitter har du koll på var din mamma är och följer henne med blicken. Din pappa ger du alltid det stora leendet, när han kommer hem från jobbet eller när han snackar "Mr Guy" med dig. Du släpper gärna bröstet vid pågående ammning och hälsar på pappa när han kallar på sin "Mr Guy". Härom dagen fick du tillfälle att spana in TVn och du var som hyptnotiserad. Vi får se upp med att inte skapa ett beroende! Under våra webdejter tycks det som om du hör rösterna, men kan inte se ansiktena på skärmen.

Mat: Här har mönstret varierat liksom sömnen. Mamma försöker få till lite fasta matrutiner, allt för att du ska få i dig alla/mestadelen kalorier dagtid. Ännu är det bara bröstmjölk på menyn, även om din pappa velat ge dig både glass och honung. Någon månad till får du vänta med att avsmaka vuxenmenyn. Var 3-4 timme dagtid signalerar du att du är hungrig eller så ser din mamma till att du äter. Sista kvällsmålet brukar vanligtvis bli runt kl 21 och under en tid vaknade du regelbundet kl 02 och sedan vid kl 06. Nu hoppas din mamma och pappa på att du framöver skippar kl 02 målet och nöjer dig med nappen. Det är fortfarande mycket bröstmjölk som kommer upp. Den flödar över dig, din mamma, på kuddar, på stolar, på golv, på bord, på skor, på sladdar och du tycks aldrig ha nog många "burp cloths"/"kräk dukar?"!

Vikt och längd Fyller i på torsdag....men väger mer än 5500 gram!

Har problem med mitt fotoprogram Picasa, så bilder kommer senare...

Inga kommentarer: