måndag 20 juli 2009

Månadsstatus - 6 månader


Sömn: Denna månad så har vi slutat helt med nattamningen. De gånger du vaknat upp har vi bara gått in och givit dig din napp och din blå elefantsnuttis. Detta har du nöjt dig med och somnat om bums. Du har ammats en sista gång för kvällen runt 20:30-21:00 och hållt dig till kl 5-6:00 på morgonen. Vissa kvällar blir det ett bad innan sängdags och nästan varje kväll har vi läst "Go´morron Go´natt" boken som du fick av fadder Linda. Vi säger go´natt till alla djuren och du kan med dina små händer och din mun känna på deras päls. Dagtid så har du fortsatt att somna efter 2 vakna timmar. Detta gör du bäst i din egna säng, men ibland får det bli i din bilstol. Du fortsätter med att vara rörlig i din säng och ibland har du satt igång din spelande mobil över sängen alldeles själv.


Motorik: Nu sitter du helt själv och korrigerar/tar emot dig själv när du tappar balansen. Favoriten är fortfarande att "gå"/"walkie-walkie" med hjälp av mamma eller pappa runt i lägenheten. Du får ett stort leende och bubblar med munnen. Denna månad har du visat tendens till att dra dig upp från sittande till stående. Första gången var när du badade och satt i sin badbalja. Du försökte också vid ett tillfälle att använda dig av vardagsrumsbordets ben. Ännu kommer du inte hela vägen upp till stående. Du kan stå kortare stunder lutad mot soffkanten eller mot balkongfönstret, men behöver naturligvis fortfarande hjälp att bli fångad vid fall.


Tal/kommunikation: Vi har denna månad börjat med att använda några få tecken från "Baby Sign Language Basics - Early Communication for Hearing Babies and Toddlers" teckenspråk. Det är populärt att använda här och det sägs underlätta trotsåldern. Bebisarna ska då kunna teckna deras behov innan de kan prata. Att teckna ska bara vara positivt för det kommande talet för genom att teckna har de redan skapat sig en första förståelse av ord och kommunikation. Detta blir lite av ett projekt, så vi får se hur det kommer att fungera. Det gäller att pappa och mamma är konsekventa. Får se den dag då du tecknar tillbaka!

Andra sätt du kommunicerar på är att när det närmar sig matdags, då smackar du med munnen. Du fortsätter att använda dig av ditt kroppspråk och visar med stora vida armar då du vill ha något.

Mat: Du är en matglad kille och har gillat allting vi serverat dig... ärtor, gröna bönor, sötpotatis, broccoli, squash, katrinplommon, päron, banan och mango. Att äta majskrokar (från familjen Pihlstrand) själv är också en favorit. Denna månad har vi ökat till att äta två gånger per dag frukt/gröt på morgonen och grönsaker på em/kvällen. Du har fortsatt att ammas 5-6 gånger dagtid. Du har fått pröva på att dricka bröstmjölk från en pipmugg och vi återinförde nappflaskan. Detta för att mamma nu planerar att börja jobba 4 timmar en dag i veckan. Sedan bestämde vi oss för att bara använda pipmuggen och det har fungerat. När du förstått tekniken bytte vi ut bröstmjölk till vatten.

Vikt 7210 gram!

Äventyr: Första dopp i havet, första dopp i swimmingpool, bilresan till New Orleans, ångbåtstur, övernattning på hotell, 4 juli festligheter, fyrverkerier och upplevt första längre barnvakten.

Lek: Favoritleken denna månad har varit en kombination av "följa john"/"follow the leader" och kurragömma/hide and seek när pappa kommit hem från jobbet. Pappa har gått från rum till rum och du har "walkie-walkie" med mamma för att hitta pappa igen!

Inga kommentarer: