söndag 20 december 2009

Månadsstatus - 11 månader

Sömn: Dina sovrutiner har börjat stabiliterats och du sover gott från kl 19-20 till kl 7:14 piip! Det har endast varit några få undantagsnätter, då vi tror att det varit tänder som spökat. Du sover ca 3 timmar dagtid, ibland en lur men fortfarande oftast en på förmiddagen och en på eftermiddagen.

Motorik: Du går, går och går! Sträckorna blir längre och nu kryper du endast för att ta dig till närmaste möbel eller vägg som till hjälp för att ställa dig upp. Finmotoriken har tagit fart och du kan nu äta själv (med händerna).

Tal/kommunikation: Du babblar på med nya ljudkombinationer varje dag och det känns som om vi kan kommunicera på riktigt (utan riktiga ord). Du pekar på och visar vad du vill med hela kroppen och hela viljan. Du pekar med hela armen och med handflatan uppåt samtidigt som du hummar "Mmmmh´?". Du vet att saker och ting har namn som fläkten (går runt, runt), lampan, klockan och julgranen. Du kan på uppmaning hämta välbekanta saker som din napp, snuttis och nalle. Du vill sätta på locket på din "lällingflaska" och vet att vi värmer den i micron. Dina föräldrar fortsätter tyvärr att vara usla på att teckna till dig. Denna månad har du totalt fyra fina tänder!

Mat: Du älskar din mat och alla andras mat! Ibland undrar man om det bor en tiggandes liten hund i dig. Vi låter dig smaka på det mesta vi äter och dricker, med naturliga undantag som kaffe och annan vuxenbespisning. Två gånger per dag får du din älskade "Lälling" och din mamma har kommit över sorgen för avslutad ammning.

Första: Thanksgiving, Hanukah och advent.

Lek: Att bli jagad av eller jaga dina föräldrar. Själv leka titt-ut med ex. en handduk. Böcker, bollar, tupperware. Papper, papper, papper. Tidningar. Titta på videoklipp på datorn, Sesame Street, Baby Einstein. Musik. Favoritleksak: Light Saber.

Inga kommentarer: