söndag 20 december 2009

Månadsstatus - 10 månader

Sömn: Denna månad har du sovit bättre om nätterna och vaknat runt kl 05-06 för att ammas. Daglurerna har varierat och du var inne i en period då du skippade antingen morgon eller eftermiddagsluren. Men det blir fortfarande oftast 2 lurer per dag. Du har lärt dig att sätta dig från stående och då framförallt i din säng.

Motorik: Utvecklades mest under denna månad och du tog dina första steg! Närmare bestämt den 13 november (9 mån + 3veckor), då din mormor och mammas moster Birgitta var här på besök. Det var mellan din mamma och pappa som du tog dina första stadiga steg. Du var klädd i pyjamas och det var strax innan läggdags. Stort leende och din nya färdighet fick dig att skratta. Vi lyckades fånga det hela på film naturligtvis! Du är en försiktig kille och slänger dig inte bara ut. Söker fortfarande efter en trygg hand att hålla i om underlaget är ojämt eller om din färdriktning bjuder på andra hinder (trösklar, trappsteg).


Tal/kommunikation: Vi fortsätter med att teckna alldeles för bristfälligt. Har nästan helt kommit av oss. Du fortsätter med ditt egna tecken för "Vill ha" genom att sträcka ut dina små armar åt sidorna, veva/flaxa dem lite grann och samtidigt humma. Oftast handlar det om något ätbart:-) Du visar, på samma sätt som förra månaden, att du vill bli upplockad genom att omfamna våra ben och luta huvudet mot oss. Ditt favoritljud har länge varit och är fortfarande att brumma med munnen. Du lärde dig känna igen din mormor, så på frågan "Var är mormor?" tittade du på henne och log. Duvisar dig fortfarande lite blyg emot främlingar och nu lägger du huvudet sött på sne. Din tredje tand är påväg att framträda och det är din högra framtand i överkäken. Ditt gnagande slutade du med denna månad till våra möblers glädje:-)

Mat: Denna månad tog du beslutet att sluta att amma... till din mammas sorg (som hade planerat att amma dig tills du blivit 1 år). Du ammades 3 gånger på dag och nästa dag var du helt tvärt inte intresserad längre. Nytt på menyn blev följdaktligen välling 2-3 gånger per dag. Allt äter du och allt välkomnar du, som en liten gapandes fågelunge. Nu äter du också kött i form av kalkonköttbullar.


Första: Stegen!

Inga kommentarer: