onsdag 20 januari 2010

Månadsstatus - 12 månader

Hurra, hurra, hurra! Grattis på 1 årsdagen Adam vår!

Sömn: Du fortsätter sova gott med några få undantag. Kvällsrutinen lyder...middag, bad, bok, "lälling" och borsta dina fyra tänder. Därefter säger du godnatt till pappa eller mamma (den som inte lägger dig), sedan går vi in till ditt rum och kramas/vaggas en stund med en godnattsång. Du vill inte gärna vaggas till sömns i våra armar utan föredrar att läggas ned i din spjälsäng och somna på egenhand med napp i mun och "snuttis" i händerna. Dagtid varierar sovrutinerna, ibland en längre lur mitt på dagen och ibland två kortare fm och em. Bäst mår du om du får sova 2-3 timmar totalt.

Motorik: Du fortsätter att klara, färdiga, gå...ännu hinner din mamma med i svängarna. Lite försiktig är du och slänger dig inte gärna utför. Söker efter en balanserande hand innan du tar dig över trösklar eller trottoarkanter. Balansen är inte 100%-ig, så det blir tyvärr endel blåmärken och skrapsår. Tendens till att vilja klättra har du visat, drar upp ett knä och vill häva dig upp...ännu inte stark nog. Du försöker att använda din egna sked vid måltider, men tekniken sitter inte riktigt. Du har börjat att dansa och digga till musik. Dansstilen började med en svängade överkropp och vickande huvud. Senaste veckan har du avancerat och trampar även med fötterna. Du kan sparka och rulla boll.

Tal/kommunikation: Du fortsätter att babbla på och "snackar" med olika former av ljud. Brummande ljud med läpparna är fortfarande tecken på ett glatt humör. På din 1 årsdag tecknade du ordentligt tecknet för "mer" och naturligtvis var det i samband med mat:-) Nu blir dina föräldrar motiverade att fortsätta teckna och utöka antalet tecken vi använder! Din vilja har blivit tydligare och du visar med hela kroppen vad du inte vill, men det går fortfarande att ganska lätt avleda dig. Ordet "no" är inte populärt, särskilt då din pappa säger det, och du börjar oftast att gråta. Än sålänge lyssnar du och gör som dina föräldrar säger, ex. stäng kylskåpet, diskmaskinen, inte röra, försiktigt. Din pekande arm fortsätter du att kommunicera med. Helst uppifrån en vuxens famn. Ett "nej" uttrycker du genom att vända bort huvudet och ibland följer överkroppen med för att vara riktigt tydlig (fast detta är nog inte nytt för denna månad). Vi kan fråga "Var är ditt rum?" och du går till ditt rum, "Vill du titta på en video?" och du går till datorn osv. Inga tydliga ord ännu och inga flera tänder.

Mat: Nu har du börjat att bli lite mera kräsen, från att ha varit en gapandes liten fågelunge. Du ratar inte olika måltider konsekvent, så lunchen du inte ville veta av kan smaka smaskens till middag. Känns mer som att du börjar komma på att du kan styra mera själv. Andras mat är fortfarande spännande och äter gärna det som sina bordgrannar äter. Menyn består numer av samma mat som dina föräldrar äter, med mindre salt. Vi lyckas få till två mellanmål per dag, som ofta består av frukt och ibland yoghurt. Du fortsätter att dricka din "Lälling" två gånger per dag och skulle kunna dricka det till både frukost, lunch och middag om du själv fick välja.

Första: Jul och Nyår

Lek: Nummer ett är videoklipp på datorn. Att bli jagad av eller jaga dina föräldrar. Att läsa böcker står fortfarande högt upp på listan, bollar, tupperware. Papper, papper, papper. Tidningar. Titta på videoklipp på datorn, Sesame Street, Baby Einstein. Musik. Favoritleksak: Light Saber. Stapla ringar på en pinne.

1 kommentar:

Erik o Vali sa...

Vi gratulerar Adam!!Stor pojke han har blivit. Kram på er alla