torsdag 20 augusti 2009

Månadsstatus - 7 månader

Sömn: Du sover fortfarande inte hela natten igenom. Några fåtal nätter sover du från kl 21-05 och ibland så har du vaknat och ligger och gnyr en stund och lyckas somna om på egen hand. Då är mamma och pappa som gladast:-) Mönstret för denna månad har främst varit att vi/mamma runt kl 02-03 fått gått in till dig och ge dig nappen och blå elefantsnuttis. Mamma tror att sömnen varit orolig för att det nu händer så mycket i din utveckling. Vi slutar inte hoppas på att få till den där viktiga nattsömnen. Har nog insett att det kommer vara så här... vissa bra nätter och perioder med sämre sömnkvalitet. Det tycks som om du tar igen sömnen under dagen istället. Sömncyklerna dagtid fortsätter med att du blir trött efter 2 vakna timmar med få undantag på 3 timmar, men förmiddagsluren har blivit längre. Nu kan du sova i ca 2 timmar (till mammas glädje, som får mera gjort). Sedan brukar du hinna med 2 kortare sovstunder under eftermiddagen. Nattningsrutinen hålls till att läsa "Go´morron Go´natt" och nu känner du igen boken och ler stort:-) Det är roligt att bläddra och känna på sidorna och djurens päls.

Motorik: Du blir allt stadigare och denna månad så har du lärt dig att gå helt själv med din gåvagn! Du förflyttar dig försiktigt utmed soffkanten och kan byta från soffkant till soffbordskant. Mot slutet av månaden korrigerar du dig själv då du tappar balansen vid gåvagnen. Men säkrast känner du dig när du håller mammas och pappas båda händer. En favorit har varit att "walkie-walkie" in i köket till ugnsluckan och titta på spegelbilden. Att "gå" till balkongfönstret och titta på bilar som kör förbi är en annan favorit. Du gillar även att vid ugnsluckan rycka ner handduken och ta den till kinden/örat för att sedan bära med dig runt om i lägenheten. Du har börjat att ställa dig på alla fyra och gunga, men inte utan att bli frustrerad. Nu kan du sitta och underhålla dig själv lite längre stunder. Ännu så länge kan du inte för egen maskin dra dig upp, men försöker om och om igen.

Tal/kommunikation: Vi fortsätter med att teckna... men det är svårt att vara konsekvent. Ord vi har använt så här långt är "äta", "dricka", "mer", "hungrig", "mjölk", "gå", "blöja", "anka". Du har vinkat "hej då" till mormor och Stefan för första gången (16 aug) via Webcam! Det gjorde mamma och pappa otroligt stolta:-) Kanske så är ditt tecknandet inte så långt borta iallafall. Du har blivit allt mer bestämd och gråter från tårna när du inte får som du vill. Detta har du börja göra i samband med blöjbyten, som tidigare inte varit några problem. Du har börjat med ett litet hummande samtidigt som du tittar på personen du vill ha kontakt med. Sedan har du lagt till med ett typ av "vårskrik", som är lite svårtydd. Första tanden har kikat fram, sylvass som ett rakblad! Den sitter i underkäken i mitten till vänster. Mamma kände den för första gången 13 aug, men var misstänksam veckan innan. Denna månad har du blivit misstänksam, och fäller en tår, emot främmande ansikten och vill då helst vara hos din mamma eller pappa.

Mat: Du fortsätter att vara en matglad kille och nyheter på barnmatsmenyn är kyckling, fisk, persika, broccoli, äpplemos, risgröt, avocado. Denna månad blir du serverad tre gånger per dag. Morgon, lunch och middag. Du ammas fortfarande 5 gånger (ibland 4 gånger) per dag. Pipmuggen med vatten börjar du så smått hantera själv genom att tippa bakåt för att dricka. Det verkar som att du börjar förstå tecknet för "äta". När vi visar tecknet blir du glad, öppnar munnen och lutar dig frammåt. Du sitter fortfarande i din "Bumbo" när du äter, men den börjar bli lite trång för dina små knubbiga. Det slår nästan aldrig fel att "nr 2" händer just när du sitter i "Bumbon", så din mamma och pappa har införskaffat din egna lilla toa-ring (att sätta ovanpå den vanliga toaletten) i förhoppning att börja toaträna dig så smått.

Vikt: 7892 gram
Första: Första heldagen utan mamma 24-7, första heldagen med pappa:-), första febern, första tanden, första stadiga egna steg med gåvagn, första vinken. ¨
Lek: "Walkie-walkie" runt med gåvagnen är helt klart nr 1 på listan. Prassel med plast och lek med sladdar, inte de bästa babyleksakerna....Hög tid att babysäkra hemmavid! Alla typer av remmar på väskor eller selen i babyjoggern. Undersöka allt, allt, allt! Imse-Vimse spindel är helt klart Adams favorit sommarplåga:-) Blir glad när vi tecknar till honom. Gillar nu att bada och leka med vattnet som forsar ur kranen.

Inga kommentarer: