lördag 19 september 2009

Månadsstatus - 8 månader

Sömn: Vi kämpar fortfarande med att få ordning på sömnrutinerna. Första hälften av denna månad fortsatte du vakna upp mycket runt kl 02-03 och sedan igen vid 05 för amning. Nu vaknar du fortfarande 1-2 gånger per natt, men kan oftast somna om på egenhand. En önskan från dina föräldrar är att du sover lite längre på morgonen och ammas lite senare än kl 05. Det har blivit svårare för dig att somna både på kvällen och för dina lurar dagtid. Förut har vi läst en bok och du har ammat, därefter bara lagt ner dig i sängen och John Blund har kommit på stört. Nu ligger du vaken en lång stund och ropar på oss. Den senaste veckan har du börjat att ställa dig upp i sängen gråtandes och kommer inte ner igen. Vi kommer till din räddning för att några minuter senare upprepa det hela. Detta är väl en av faserna i din utveckling, tills du lär dig att ta dig ner igen. Nattningsrutinen blir nu oftast ett bad efter middagen, en bok och amning vid kl 19:00-20:00. Denna månad har daglurerna oftare blivit två istället för tre. Förmiddagen är fortfarande då du sover som bäst, om vi är på hemmaplan, upp emot 1½ -2 timmar. Eftermiddagen är fortfarande lite mer oförutsebar.

Motorik: Stadigare och stadigare... nu undrar vi när du ska börja ta dina första steg. Du har vid ett flertal tillfällen stått helt själv, rakt upp och ner. Oftast har du stått och undersökt något du håller med dina båda händer. Nu går du och håller mamma och pappa med bara en hand. Du blir bättre på att justera och ta emot dig själv när du ramlar. Denna månad har även gått i krypandets tecken. Din krypstil är att "gå" några steg med fötterna och rumpan upp i vädret för att därefter kollapsa ner på magen. Nu blir du allt mindre frusterad. I början grät du genom hela kryprörelsen. Du drar dig upp till stående i stort sett överallt du befinner dig, emot soffan, fönstret, stolen, tidningsstället, din säng och ditt musikbord. Än så länge har du inte dragit dig upp med hjälp av din gåvagn. En favorit är att stå vid soffan och trumma på sittdynorna. Vi är glada över att du fortfarande gärna håller oss i handen när du "går" och du får mer än gärna krypa ett tag till.

Tal/kommunikation: Vi fortsätter med att teckna... men står still vad det gäller att öka på med fler tecken. Jobbar fortfarande på samma ord som förra månaden. Inget mera vinkande har det blivit, men vi övar på. Om du vill ha något (ofta i samband med måltid) läs mat, så hummar du och sträcker ut båda armarna. Du visar att du vill bli upplockad genom att omfamna våra ben och luta huvudet mot oss. Ditt favoritljud har länge varit och är fortfarande att brumma med munnen. Du visar dig lite blyg emot främlingar och burrar in huvudet på mammas eller pappas axel, men gråter alltmer sällan i samband med detta. Din andra tand kom strax efter din första, så nu äger du gaddarna två! De två använder du gärna på nyligen upptäckta ställen... stolen vid datorn och sängkarmen har fått sig små fina ränder.

Mat: Du älskar att äta! Nu får du allt oftast smaka på det mesta som vi äter. Fisken verkade din mage reagera på, så vi väntar ett tag med att pröva igen. Annars äter du allt hittills. Ny favorit verkar vara pumpa och det passar ju nu när vi närmar oss säsongen! Grönsaker, rotsaker och frukt serveras tillsammans med kyckling. Äggula har du nyligen fått smaka, men inget kött än så länge. Det står ju inte högst på mammas önskemeny heller. Måltiderna är tre och ammar gör du fortfarande 4 gånger per dag. Dryck är vatten ur pipmugg som du hanterar bättre och bättre.

Vikt & längd & huvudomfång: 8108 gram (17lb 14 oz) & 67.3 cm (26.5 in) & 46 cm (18.1 in)

Första: Att krypa, stå utan stöd en kort stund, ställa dig upp i din säng, bilsemester till Tampa med familjen och båttur.

Lek: Trumma på soffan med pappa, titt-ut bakom möbler och dörrar går fortfarande hem. Att "Walkie-walkie" går fortfarande före att krypa runt, men du nu är allt mindre frustrerad då du kryper. Du gillar också olika ramsor på olika språk... svenska, engelska och franska!

Inga kommentarer: